Kdo jsme, jak jsme vznikli, naše současné aktivity
Na Tři krále 6. ledna 2001 parta nadšenců z Mikulčic posílena o přátele ze sousední Skalice si dala dostaveníčko nad skleničkou domácí pálenky a soustem kysaného zelí. Chtěli se pochlubit jak kvalitně jsou připraveni čelit nástrahám právě probíhající zimy nového tisíciletí. Nápad decentního chutnání ovocných pálenek a kysaného zelí se zalíbil všem zúčastněným. Stal se tak podnětem pro uspořádání 1. ročníku Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích - 5. ledna 2002 v Kulturním domě.
Kolektiv účastníků tzv. nultého ročníku se tím pádem zhostil služby pořadatele prvního ročníku a byl základem pro
vznik dobrovolného seskupení nadšenců pod názvem Gurmáni z Mikulčic. Tento spolek se v současnosti sdružuje v počtu
dvaceti osob za účelem propagace a pořádání akcí prosazující kulturu jídla a pití v duchu zapomenutých tradic.
Jednou ze stěžejních aktivit tohoto spolku je každoroční organizování již výše zmíněného Koštu ovocných pálenek
a kysaného zelí. Stále se navyšující počet vystavovaných vzorků pálenek a taktéž účastníků koštu jen potvrzuje zájem
veřejnosti o tuto akci. Nedílnou součástí tohoto „svátku jídla, pití a dobré nálady“ je nabídka téměř zapomenutých
krajových pochutin vhodných nejen k popíjené ovocných destilátů. Na celé akci je obdivuhodná skutečnost,
že při možnosti ochutnat tolik vzorků pálenek,
jenž v současnosti převyšuje jeden tisíc vzorků, nic neubírá
na kulturním projevu zúčastněných a na celkové úrovni koštu.
V Mikulčicích není košt destilátů doménou jen mužského osazenstva.
Ženy doma nezůstávají, vědí proč
a nenechají si tuto akci uniknout.
Další z akcí je příprava zabijačkových specialit
podle ojedinělých a zanikajících receptur při každoročně
na podzim se opakující Mikulecké zabijačce.
Gurmáni se dále během roku recipročně účastní koštů destilátů na bezmála dvaceti místech jižního regionu Moravy.
Jednak účastí soutěžními vzorky, ale i přítomností v degustačních komisích.