Hodnocení ovocných destilátů a ostatních lihovin
Doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.
vedoucí Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů ZF Lednice, MZLU v Brně
Název a datum soutěže:
Číslo komise:
Hodnotitel:
Vzorek
| Vzhled + bez bodování | Čistota vůně 0 – 5 | Intenzita vůně 0 – 5 | Harmonie vůně 0 - 5 | Čistota chuti 0 - 5 | Intenzita chuti 0 - 5 | Harmonie chuti 0 - 5 | Jemnost chuti 0 - 5 | Kvalita dochuti 0 - 5 | Typičnost destilátu 0 - 5 | Celkový dojem 0 - 5 | Body celkem |
1 | Ano / Ne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 | Ano / Ne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 | Ano / Ne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ano = vzhled odpovídá druhu nebo technologii výroby destilátu nebo lihoviny
Ne = vzhled neodpovídá a destilát nebo lihovina je vyřazena z hodnocení (nepřijatelný zákal, usazenina, sraženiny nebo nepřijatelné zabarvení)
Bodové hodnocení: 5- vynikající, 4 -velmi dobrý, 3-dobrý, 2 -dostatečný, 1-nedostatečný, 0-nepřijatelný
Poznámka: Jestliže destilát nebo lihovina získají v jakémkoli hodnoceném znaku nulu, pak je vyřazen z hodnocení.
Doporučení pro udělování ocenění (max. 30 % z vystavovaných vzorků):
46 – 50: destiláty vynikající kvality
38 – 45: velmi dobré destiláty
29 – 37: dobré destiláty
20 – 28: méně přijatelné destiláty
11 – 19: nedostatečné destiláty
0 – 10: nepřijatelné a vyřazené destiláty
Popis požadavků na hodnocené znaky destilátu
Čistota vůně destilátu (hodnocení přítomnosti negativních pachů v destilátu) | ||
5 | Vynikající | Vůně je zcela bez negativních pachů. (příklady negativních pachů: dokapový, octový, připálený, zemitý, aldehydický, hnilobný, chemicky syntetický, zatuchlý, lékárenský, po plísních, po ředidlech, po plastech, po mýdle, po syntetických aromatech či trestích, dráždivý oxidem siřičitým aj.) |
4 | Velmi dobrý | Velmi málo zřetelné negativní pachy ve vůni. |
3 | Dobrý | Přítomné negativní pachy narušují vůni destilátu, ale ne výrazným způsobem. |
2 | Dostatečný | Přítomné negativní pachy výrazně narušují vůni destilátu. |
1 | Nedostatečný | Přítomné negativní pachy zcela převažují ve vůni destilátu. |
0 | Nepřijatelný | Intenzita negativních pachů je tak nepřijatelná, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Intenzita vůně destilátu (hodnocení intenzity pozitivních složek ve vůni destilátu) | ||
5 | Vynikající | Vynikající intenzita vůně, mimořádně výrazná a pozitivně charakteristická. |
4 | Velmi dobrý | Intenzivní a pozitivně charakteristická vůně. |
3 | Dobrý | Méně intenzivní až slabší vůně. |
2 | Dostatečný | Velmi slabá, nevýrazná nebo netypická vůně. |
1 | Nedostatečný | Zcela nevýrazná nebo netypická vůně nebo velmi nečistá vůně. |
0 | Nepřijatelný | Typ vůně, intenzita nebo čistota vůně jsou tak nepřijatelné, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Harmonie vůně destilátu (hodnocení vyváženosti a jemnosti vůně destilátu) | ||
5 | Vynikající | Vynikající harmonie vůně, dokonale vyvážená a jemná. |
4 | Velmi dobrý | Velmi dobrá harmonie vůně, vyvážená a jemná. |
3 | Dobrý | Méně sladěná vůně s nevyváženými složkami. |
2 | Dostatečný | Velmi slabě vyvážená vůně nebo s vystupujícími hrubými složkami. |
1 | Nedostatečný | Zcela neharmonická, nevyrovnaná vůně s výrazně vystupujícími hrubými složkami. |
0 | Nepřijatelný | Harmonie vůně je zcela nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Čistota chuti destilátu (hodnocení přítomnosti negativních příchutí v destilátu) | ||
5 | Vynikající | Chuť je zcela bez negativních příchutí. (příklady negativních příchutí: dokapová, octová, připálená, zemitá, aldehydická, chemicky syntetická, hnilobná, zatuchlá, nahořklá, svíravá, nakyslá, lékárenská, po plísních, po ředidlech, po plastech, po mýdle, po syntetických aromatech či trestích, dráždivá oxidem siřičitým aj.) |
4 | Velmi dobrý | V chuti jsou velmi málo zřetelné negativní příchutě. |
3 | Dobrý | Přítomné negativní příchutě narušují chuť destilátu, ale ne výrazným způsobem. |
2 | Dostatečný | Přítomné negativní příchutě výrazně narušují chuť destilátu. |
1 | Nedostatečný | Přítomné negativní příchutě zcela převažují v chuti destilátu. |
0 | Nepřijatelný | Intenzita negativní příchutí je tak nepřijatelná, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Intenzita chuti destilátu (hodnocení intenzity pozitivních složek v chuti destilátu) | ||
5 | Vynikající | Vynikající intenzita chuti, mimořádně výrazná a pozitivně charakteristická. |
4 | Velmi dobrý | Intenzivní a pozitivně charakteristická chuť. |
3 | Dobrý | Méně intenzivní až slabší chuť. |
2 | Dostatečný | Velmi slabá, nevýrazná nebo netypická chuť. |
1 | Nedostatečný | Zcela nevýrazná nebo netypická chuť nebo velmi nečistá chuť. |
0 | Nepřijatelný | Typ chuti, intenzita nebo čistota chuti jsou tak nepřijatelné, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Harmonie chuti destilátu (hodnocení struktury a vyváženosti chuťových složek v destilátu) | ||
5 | Vynikající | Vynikající harmonie chuti, vysoce ušlechtilá, dokonale vyvážená chuť. |
4 | Velmi dobrý | Velmi dobrá harmonie chuti, ušlechtilá a vyvážená. |
3 | Dobrý | Méně sladěná chuť s nevyváženými složkami. |
2 | Dostatečný | Nevyrovnaná chuť se silně vystupujícími neharmonickými složkami nebo příchutěmi (např. netypicky nasládlá aj.). |
1 | Nedostatečný | Zcela nevyvážená chuť s výrazně vystupujícími neharmonickými složkami nebo příchutěmi (např. nepřiměřeně nasládlá aj.). |
0 | Nepřijatelný | Harmonie chuti je zcela nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Jemnost chuti destilátu (hodnocení projevů jemnosti nebo hrubosti v chuti destilátu) | ||
5 | Vynikající | Vynikající jemnost, mimořádně lahodná a hladká chuť. |
4 | Velmi dobrý | Velmi dobrá jemnost chuti s hladkým projevem. |
3 | Dobrý | Dochuť s patrnými hrubšími, drsnými nebo pálivými tóny na kořeni jazyka. |
2 | Dostatečný | Hrubá, ostrá chuť, drhne, svírá nebo pálí na kořeni jazyka. |
1 | Nedostatečný | Výrazně hrubá, velmi ostrá chuť, silně drhne, svírá nebo pálí na kořeni jazyka. |
0 | Nepřijatelný | Jemnost chuti je zcela nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Kvalita dochuti (hodnocení kvality a délky aromatičnosti po vyplivnutí nebo po polknutí destilátu) | ||
5 | Vynikající | Dochuť velmi čistá, výrazně plná a aromaticky velmi dlouhá. |
4 | Velmi dobrý | Dochuť čistá, plná a aromaticky dlouhá. |
3 | Dobrý | Kvalita dochuti má patrné nedostatky, je méně plná nebo aromaticky krátce trvající. |
2 | Dostatečný | Kvalita dochuti má výrazné nedostatky nebo je prázdná nebo velmi krátká nebo výrazně nečistá. |
1 | Nedostatečný | Pozitivní dochuť chybí, negativní tóny zcela převažují. |
0 | Nepřijatelný | Kvalita dochuti je tak nepřijatelná, že je to důvod k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Typičnost destilátu (hodnocení, zda vzhled, vůně a chuť destilátu odpovídají uvedenému ovocnému druhu, odrůdě nebo technologie) | ||
5 | Vynikající | Destilát je mimořádně typický, se silným výrazem uvedeného ovocného druhu, odrůdy nebo technologie. |
4 | Velmi dobrý | Destilát je typický pro uvedený ovocný druh, odrůdu nebo technologii. |
3 | Dobrá | Destilát je méně charakteristický, s patrnými příměsi jiného ovocného druhu, odrůdy nebo technologie. |
2 | Dostatečný | V destilátu výrazně vystupuje jiný ovocný druh nebo technologie než je uvedeno. |
1 | Nedostatečný | Destilát zcela neodpovídá uvedenému ovocnému druhu nebo technologii. |
0 | Nepřijatelný | Originalita destilátu je nepřijatelná a je důvodem k vyloučení destilátu z hodnocení. |
Celkový dojem destilátu (komplexní hodnocení vzhledu, barevných vlastností, vůně a chuti) | ||
5 | Vynikající | Volba bodové hodnoty slouží k jemnému bodovému rozlišení mezi hodnocenými destiláty a vyjadřuje stupeň doporučení pro konzumenta. |
4 | Velmi dobrý | |
3 | Dobrý | |
2 | Méně přijatelný | |
1 | Nedostatečný | |
0 | Nepřijatelný | Celkový charakter destilátu je nepřijatelný a je důvodem k jeho vyloučení z hodnocení. |
Modifikovaný systém hodnocení ovocných destilátů a lihovin, podle Balík 2015
Jiná podoba degustačního lístku pro jeden vzorek: